miercuri, 3 iulie 2013

Mihai Leu: Unui boxer, în primii ani îi trebuie la şapte – opt – nouă meciuri pe an, pentru a ajunge campion mondial



Mihai Leu, fostul campion mondial la box profesionist, crede că pentru un boxer, în primii ani este nevoie de  şapte – opt – nouă  meciuri pe an, pentru ca un boxer să ajungă campion mondial.

Cum vi s-a părut această gală de box, organizată la Cluj - Napoca?
Foarte frumoasă, organizare bună şi meciuri foarte bune.

La ce nivel au fost sportivii?
E destul de greu de spus, dar se vede că sunt boxeri talentaţi cu potenţial.

Cât de departe îi vedeţi să ajungă din punct de vedere al performanţei?
Este greu să spui acum aşa ceva pentru că foarte mult contează ce planuri de viitor au, ce vor să facă. La profesionişti este foarte important să ai meciuri tot timpul. 

Cum vedeţi boxul profesionist din România ?
Noi avem o şcoală de box foarte bună. Cred că la ora aceasta sunt câţiva boxeri care pot oricând să ajungă sus de tot. Este Cristian Ciocan, care a boxat şi la Galaţi care este campion european la categoria grea. Flavius Bia care a trecut la profesionişti şi are trei meciuri, dar este campion mondial şi european de juniori.  

Cât de departe îi vedeţi din punct de vede al performanţei?
Fiecare îşi doreşte să ajungă campion mondial, fiindcă acesta este titlu cel mai mare. Normal că nu reuşesc toţi, dar eu cred că aceşti doi boxeri au potenţialul de a ajunge acolo.

Ce lipseşte boxului profesionist din România?
În România nu putem asigura un program de meciuri consecvent. Să pregăteşti un boxer să ajungă campion mondial la box profesionist, trebuie să îi faci în primii ani de box, undeva la şapte – opt – nouă meciuri pe an, după care după doi ani meciurile devin mai grele şi va scădea numărul lor. Eu cred că noi la ora aceasta în România nu avem posibilitatea să facem aşa ceva, dar un început există. O dovadă a fost şi gala de la Galaţi şi gala de astăzi şi dacă vom continua în acelaşi mod, cred că vom reuşi.

Cum am putea aduce spectatorii la aceste gale, deoarece la Cluj prezenţa a fost destul de scăzută?
La gala de la Galaţi, meciul lui Cristian Ciocan a avut audienţă mai mare decât meciul lui Klitschko. Concluzia este că românii îşi doresc să vadă boxeri români care boxează la un nivel înalt. Este clar că Klitschko este un super boxer, un boxer extraordinar şi un super campion mondial. Dar faptul că un român face o audienţă aşa de mare înseamnă că românii sunt patrioţi şi îşi doresc să aibă boxeri de-ai lor cu rezultate foarte bune. Şi-atunci vor veni şi spectatorii români în momentul în care vom avea rezultate bune pentru că vom avea boxeri cunoscuţi.


Credeţi că Lucian Bute va mai boxa cu Carl Froch?
Eu cred că Lucian este un boxer foarte bun. Normal că a trecut printr-o perioadă foarte grea, fiindcă o astfel de înfrângere este foarte greu de suportat. Sper să îşi revină în totalitate şi să redevină campion mondial.


De ce s-ar apuca tinerii de box?
Eu cred că orice om trebuie să vadă boxul ca pe un sport în care există foarte mult fair – play. Într-adevăr este un sport mai dur, este un sport bărbătesc. Normal că orice părinte are emoţii să îşi vadă copilul într-o situaţie foarte dificilă, dar boxul este un sport care se aseamănă foarte mult cu viaţa. Şi în viaţă primeşti lovituri şi chiar dacă eşti jos, trebuie să înveţi să te ridici. Eu unul aş recomanda boxul oricărui copil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu