luni, 11 februarie 2013

Papa Benedict, un mare teolog

          
          În primul rând, gestul Papei Benedict al XVI-lea,  de a se retrage din funcţia de păstor al Bisericii Catolice, consider că trebuie apreciat. Este un exemplu pentru toţi conducătorii noştri, care ţin cu ,,dinţii" de funcţiile lor.
          A fost un papă conservator, până şi în ceea ce priveşte veşmintele liturgice, Ratzinger a revenit la stilul baroco-tridentinist. 
          Cu toate că a avut un pontificat de doar 8 ani, a fost unul dintre cei mai bine pregătiţi papi din istorie. Înainte de a urca pe cea mai înaltă treaptă a Bisercii Catolice, a fost ,,mâna dreaptă" a Papei Ioan Paul al II-lea. Multe voci spun, că aproximativ din anul 2000, Cardinalul Ratzinger a condus din umbră Biserica, Ioan Paul al II-lea fiind doar un executant al neamţului. În acest sens, Papa Benedict a ocupat mai multe funcţii: a fost decanul colegiului cardinalilor, preşedintele comisiei pontificale biblice, prefectul congregaţiei pentru doctrina credinţei - fiind numit un ,,pitbul" al dogmaticii şi a condus elaborarea Catehismului Bisericii Catolic.
          A fost un papă foarte curajos, care a luat atitudine asupra clericilor pedofili. A scandalizat prin faptul că a declarat că Biserica lui Hristos subzistă în Biserica Catolică, bisericile ortodoxe sunt biserici particulare, iar celelalte confesiuni nu pot fi numite biserici. De fapt la fel credea şi predecesorul său, Fericitul Ioan Paul al II-lea, doar că nu a spus-o cu voce tare.
          Apoi a mai deranjat cu declaraţiile lui despre Islam şi poziţia fermă în ceea ce priveşte homosexualitatea.
          O problemă nerezolvată rămâne aceea a obligativităţii celibatului în rândul preoţilor romano-catolici. Această lege nu e conformă cu ceea ce scrie în Biblie, unde se spune că episcopul trebuie să fie bărbatul unei singure femei. Ţin să precizez că este vorba de preoţii romano-catolici, deoarece Biserica Catolică are mai multe rituri latin - romano-catolic, greco-catolic, malancarez, malabarez, etiopian, maronit, melkit, etiopian etc. De exemplu, preoţii greco-catolici au libertatea de a-şi alege modul de viaţă: căsătoriţi, celibatari sau călugări.
         Una peste alta nu a avut un pontificat de anvergura lui Ioan Paul al II-lea, dar este un mare teolog, unul dintre cei mai docţi papi din istorie, care a avut o cotribuţie semnificativă în Biserica Catolică prin scrierile şi predicile lui. Cu siguranţă următorul Papă va avea la cine să apeleze, atunci când vor apărea diferite probleme şi nu va şti ce poziţie să ia.
        Pentru toate câte a făcut pentru Biserica lui Hristos, trebuie să îi mulţumim şi să îi fim recunoscători.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu